Ruusutarhassa

Jatketaan keskeneräisellä etupihalla ja kurkataan toiseen tänä kesänä perustettuun kukkapenkkiin. Tämän penkin suunnittelu lähti liikkeelle väreistä ja alueen keskelle suunnitellusta korkeammasta puusta. Ykkösvaihtoehtona minulla oli pitkään kirsikka, mutta koska kirsikkapuita tulee pihallemme toisaalle monia niin halusin tähän jotain muuta. Halusin tästä penkistä punasävyisen ja ryhdyin etsimään puun seuraksi sopivia kasveja. Istutusalueen koko on leveydeltään noin 5m ja toisinpäin noin 3,5-4m joten muutama kasvi tähän uppoaa :)

Likakaivon ympärille olin jo vuosia sitten istuttanut (ja unohtanut) suviruusuja, joista yksi oli yllätyksekseni vielä hengissä ja siirsin sen tähän penkkiin. Kävin ostamassa sille kaveriksi kaksi lajitoveria. Istutuksen jälkeen siirtämäni suviruusun lehdet alkoivat kuivua ja ruskettua, mutta reippaalla leikkaamisella ruusu lähti hyvään kasvuun.

Kuvassa näkyvä mökki on naapurin saunamökki. Tonttimme raja menee koivujen tuolla puolella.

Päätin että tänä kesänä en hanki yhtään uutta puutarhakoristetta. Heikkouteni on ollut hamstrata ihastuttavia lyhtyjä, patsaita ja obeliskeja syysalennuksista tulevia istutuksia ajatellen ja niiden aika on nyt. Metallisen obeliskin hain autotallista ja istutin sen juurelle kaksi kärhöä, jotka tosin saivat siirron toiseen penkkiin voimakkaan violetin värinsä takia.
Olen ihastunut tummalehtisiin pensaisiin ja kasveihin, joten puuksi valitsin tähän pienen selvittelyn jälkeen purppuratuomen. Tuomelle tehtiin syvempi istutuskuoppa jo penkin kaivamisen yhteydessä, jonka merkkasin valkoisella tolpalla. Tuomen juurelle on vedetty sähkökaapeli valoja varten. Muualla penkissä multatilan syvyys vaihtelee 30-50cm välillä.Näkymä keittiön terassilta

Purppurakeijunkukka

Huomasin nopeasti ajautuneeni katselemaan puutarhamyymälöiden ruusuja "sillä silmällä" ja yksi toisensa jälkeen pihaan muutti erilaisia ruusulajikkeita :) Koska ruusut ovat vielä pieniä, istutin väleihin täytekasveiksi erilaisia perennoja; osan hankin uutena ja osan siirsin toisista penkeistä. Kun ruusuja alkoi olla jo useita, kaivelin autotallin kätköistä joskus aiemmin ostamani liitutaulukyltit ja kirjoitin niihin ruusujen nimet. On sitten vähän helpompi seurata ruusujen kukintaa ja talvenkestävyyttä, jos nimet unohtuu.Rajasin tämänkin penkin vanhoilla purkutiilillä kuten vastapäätä talon seinustalla olevan paahteisen penkinkin.Ensimmäiset paljasjuuriset taimet jotka hankin olivat nämä ryhmäruusut. Jännityksellä odotin lähtevätkö ruusut kasvuun. Violetit kärhöt vaihtuivat vaaleanpunaisiin. :)

Tein rajauksia myös luonnonkivillä. Kuvan vasempaan alareunaan jäävälle alueelle istutin herttavuorenkilpeä.Pitkään kukkinut maanpeiteruusu Sweet cover.

Herttavuorenkilvet heti istutuksen jälkeen.

Ihana Nordalin rautatuoli saa rauhassa ruostua. Vieressä pilariruusu Henry Kelsey.

Näiden kuvien ottamisen jälkeen tein penkkiin polun punaisista pihalaatoista, lisäsin penkin reunalle kiviä, kitkin ojanpenkan rikkaruohot ja hankin vielä muutamia ruusuja lisää. Lisäksi upotin maahan aitatolpat tehdäkseni istutusten taustaksi jonkinlaisen aidan tai seinämän ja levitin tulevan aidan alle katekankan ja kiviä. Liian tiivistä ja peittävää en aidasta halua ettei se varjosta ruusuja liiaksi. Ruusujen hoidossa olen kyllä ihan aloittelija, joten saa nähdä miten näiden käy.

Kun saan muut keskeneräiset pihaprojektit päätökseen niin teen vielä muutamia hoitotoimenpiteitä tälle ruusutarhaksi nimetylle penkille. Vaikka ruusujen kasvualusta olisi kai hyvä pitää elinvoimaisena lisäten sinne säännöllisesti maa-ainesta, mietin josko kuitenkin uskaltaisin laittaa alueelle katekankaan ja tiilimurska- tai koristekatteen helpottamaan rikkakasvien kitkentää nyt kun taimet ovat vielä pieniä. Ainakin muutaman säkillisen multaa ajattelin vielä penkkiin lisätä varmistaakseni ruusujen talvehtimisen. Samalla on hyvä aika kääntää maahan syyslannos ja kitkeä rikkakasvit.
Kommentit