Paahteisen etupihan perennapenkki

Etupihan piharemontin yhteydessä rakensin kaksi perennapenkkiä, joista ensimmäinen on talon seinustalla keittiön ikkunoiden alla. Tämä on talomme eteläseinusta, ja paikka on kuuma ja kuiva. Halusin kiinnittää mahdollisimman paljon huomiota penkkien väritykseen ja inspiraatiota kasvivalintoihihn hain väriympyrästä. Toki fengshuikonsulttina olen miettinyt kokonaisuutta ja värivalintoja myös sen kannalta, mikä mihinkin ilmansuuntaan ja alueseen nähden on suotuisinta fengshuin kannalta. Tähän penkkiin pääväriksi valitsin violetin.


Murske levitettynä ja kukkapenkit mullattuna. Vasemmalla talon seinustan pitkä penkki, päädyssä iso penkki josta tuli ruusutarha.

Ensimmäiset pensaat istutettuna ja väliaikainen rajaus laudalla.

Koivuangervojen seurana siperiankurjenmiekkaa, kurjenpolvea ja hopeatäpläpeippiä.
Päädyssä näkyy keittiön terassi, johon on tarkoitus rakentaa portaat.

Tämän penkin jouduin oikeastaan rakentamaan kahteen kertaan. Mieheni ja äitini tekivät viime kesänä sokkelin ympärille kiveyksen joka jätettiin paikoilleen. Kukkapenkki lähti kiveyksen reunasta ja sen mitat on noin 70cm x m. Penkin halusin hieman koholle ettei vuosien saatossa multa pääse painumaan kuopalle jolloin kasvien juuret kärsisivät seisovasta vedeltä ja jäästä. Kun olin laittanut muutamia kasveja jo omille paikoilleen ja kaivanut pihavalolle jalustan, ihmettelin talon seinän multaantumista. Kerran satuin kävelemään kukkapenkin ohi kovalla sateella, ja huomasin että ränni tulvi kukkapenkin kohdalta ja sadevesi lennätti multaa pitkin tiiliseinää. Nostin sitten muutamia kasveja ylös ja laitoin mullan päälle katekankaan. Kärräsin penkkiin muutaman kottikärryllisen kiviä ja reunustin penkin etureunan vanhoilla punatiilillä, joita muutamia vuosia sitten haimme eräältä purkutyömaalta.


Loistosalvia tuomassa välimerellistä tunnelmaa.

Katetta vaille valmiina. 

Tiedostan että tiilet eivät maakosketuksessa tule kestämään ehjänä kovin pitkään, mutta kunhan etupihan kiveys tehdään niin samalla nämä vaihdetaan betonisiin reunuskiviin. Istutin kasvit takaisin paikoilleen ja hankin muutamia perennoja lisää, jonka jälkeen levitin pintaan vielä hiilenmustan koristekatteen. Nyt ei räisky enää :) Hiilenmustan katteen valitsin siksi, että se mielestäni korostaa kivasti violettia väriä.

Penkki näytti alkuun vähän lattealta ja kaipasin siihen korkeutta. Mietin pieniä rungollisia puita mutta en halunnut niiden peittävän keittiön ikkunoita. Päätin sitten tehdä kerroksellisuutta muilla keinoin ja kävin kaivelemassa vähän puutarhakoristevarastojani. Löysin kaksi valkoista puista lyhtyä, joiden maali oli rapistunut vuosien saatossa. Spraymaalasin lyhdyt violetilla - nyt penkissä on kivasti väriä vaikkei mikään sillä hetkellä kukkisikaan. Toiseen päähän laitoin kaksi metallista köynnöstukea joiden maalaamista myös harkitsin, mutta jätin ne vielä ainakin toistaikseksi ennalleen.

Kasvit on istutettu valaisinpylvääseen nähden symmetrisesti sen molemmin puolin, mutta tuolla keittiön päädyssä olevan terassin edessä olevalla kapeammalla kaistaleella on muutama lajike lisänä.

Komeamaksaruoho, myskimalva ja rönsyakankaali `Chocolate chip´Komeamaksaruohon havaitsin viihtyvän pihallamme jo muutama vuosi sitten kun istutin sitä paahteeseen samaiselle eteläseinustalle talon nurkalle. Maksaruohoista on tullut suosikkejani ja niitä aion ehdottomasti lisätä vielä penkkeihin.

Tämän penkin kasviluettelo:

 • koivuangervo 3 kpl
 • siperiankurjenmiekka 4 kpl
 • kurjenpolvi (nimi hukassa) 2 kpl
 • nukkapähkämö 2 kpl
 • tähkäsalvia 2 kpl
 • hopeatäpläpeippi 2 kpl
 • komeamaksaruoho 3 kpl
 • myskimalva 2 kpl
 • rönsyakankaali 3 kpl
 • laventeli 2 kpl
 • kärhö (nimilappu hukassa) 1 kpl


Huomasin että minulla ei taidakaan olla kuvaa tästä penkistä valmiina enkä saa sitä nyt otettua kun ulkona sataa kaatamalla. Aurinkoisempaa kuvaussäätä odotellessa teen toisen jutun ruusutarhasta, joka on vielä hieman kesken.


Mukavaa tiistai-illan jatkoa!

-Riikka


Kommentit