Yin vs. Yang: kumpi sinä olet?

Vaikka et tuntisi fengshuita, niin tunnet varmasti fengshuissakin käytettävän Taichi -kuvion joka on tunnetuin kaikista kiinalaisista symboleista. Taichi kuvastaa kahden vastakkaisen energiamuodon, Yinin ja Yangin vuorovaikutusta ja sitä, miten asiat ja ihmiset toimivat suhteessa toisiinsa. Saavuttaakseen tasapainon ihminen tarvitsee molempia energiamuotoja, ja fengshuin yksi päätavoitteista onkin luoda ihmisille tasapainoinen ja harmoninen ympäristö. 

Fengshuiblogihaasteen tiimoilta marraskuun haasteessa tarkastellaan Yiniä, sen käyttöä sisustuksessa sekä sen vaikutusta elämääsi.


Taichi -kuvion musta osa kuvastaa feminiinistä Yin -energiaa ja valkoinen osa maskuliinista Yang -energiaa. 


Sekä mustan Yinin että valkoisen Yangin keskellä on pieni pala toistaan, mikä kuvastaa niiden tärkeyttä toisilleen. Energiat ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään; kun toisen määrä vähenee niin toinen lisääntyy, eivätkä ne voi koskaan esiintyä yksinään.

Tunnet varmasti ihmisen, joka on erityisen puhelias ja vuorovaikutustilanteissa jopa dominoiva. Hän keskyttää sinut kesken lauseesi ja kertoo kuuluvalla äänellä omat omat mielipiteensä välittämättä siitä kiinnostavatko ne sinua vai eivät. Vastapuolena sinä joudut antamaan hänelle tilaa kertoa omat asiansa ja mielipiteensä, vaikka et niitä kysynyt - muussa tapauksessa keskustelu ei suju vaan puhutte toistenne päälle. 

Esimerkin vuorovaikutustilanteesta ymmärrät hyvin energioiden muuttumisen ja mukautumisen. Toisen on annettava tilaa ja vähennyttävä, että toinen voisi kasvaa ja lisääntyä. Taichi -kuvion vastakkaiset puolet, musta Yin ja valkoinen Yang käyvät jatkuvaa taistelua yrittäen voittaa toinen toisensa, aivan kuten sinäkin ehkä yrität hiljentää vastapuolesi ja saada oman asiasi sanotuksi. Toisen on annettava toiselle tilaa, mistä syntyy niiden keskinäinen jännite.


Yin ihmisessä


Kiinalaisen 9 tähden eli 9 ki astrologian mukaan sinulla on oma eläinmerkkisi, joka määräytyy syntymäaikasi perusteella. Eläinmerkkisi on energialtaan joko Yin tai Yang. Oman energiasi tiedostaminen voi auttaa sinua ymmärtämään paremmin itseäsi ja omaa käyttäytymistäsi eri tilanteissa. Energiasi laatu voi vaikuttaa myös ihmissuhteisiisi.


Yin -ihminen on yleensä luonteeltaan herkkä, luova ja rentoutunut. Liiallinen Yin -energia voi näyttäytyä alakulona, apaattisuutena, väsymyksenä tai jopa masennuksena, jolloin sinun kannattaa lisätä elämääsi ja ympäristöösi Yang -energiaa.

Ihmisen luonteenpiirteisiin, kohtaloon ja ihmissuhteisiin vaikuttaa syntymävuoden lisäksi myös syntymäkuukausi ja -päivä sekä se, kuinka kuluvaa vuotta hallitseva energia on niiden kanssa vuorovaikutuksessa. Kokonaiskuvan hahmottaminen on tärkeää tehdessä tulkintaa henkilön omista energioista, jonka vuoksi yleispätevien ohjeiden antaminen lyhyessä blogikirjoituksessa on mahdotonta. Teen tilauksesta astrologisia tulkintoja, löydät lisätietoa täältä.


Yin kodissa


Kotisisi energiatasapainolla on vaikutusta omaan henkilökohtaiseen elämääsi. Kodin tulisi olla paikka, joka tasapainottaa omaa energiaasi. Kun kotisi on harmoninen ja viihtyisä ovat yleensä myös sen Yin- ja Yang-energiat tasapainossa. 
Eri elämäntilanteissa saatat kaivata elämääsi erilaisia asioita. Jos elämäsi on kiireistä, aktiivista ja sosiaalista tai olet työssä, joka on hyvin yangmaista eli  nopeatempoista, aktiivista ja sosiaalista  haluat ehkä luoda kodistasi sen vastapainoksi rauhaisan levähdyspaikan (Yin).  
Jos tavoitteesi on rauhoittaa vapaa-aikasi meditoinnille, mietiskelylle, henkisille asioille tai opiskelulle, voi täynnä Yang-energiaa oleva koti tehdä siitä hankalaa.

Suojaisa, tumma ja pesämäinen Yin-koti ei välttämättä tue sinua tavoitteissasi, jos päämääränäsi on esimerkiksi löytää uusi elämänkumppani, saada uusi työpaikka tai viettää muutoin aktiivista vapaa-aikaa. 


Yin -energian ominaisuuksia ja ilmenemismuotoja


Fengshuissa käytetään paljon symboleita. Tietyt asiat, esineet ja muodot symboloivat feminiinistä Yin -energiaa ja niiden avulla voit helposti lisätä sitä kotiisi ja ympäristöösi. Kun lisäät Yiniä, niin Yang -energian voima vähenee. Yin energia on rauhoittavaa, hajottavaa ja tuhoavaa energiaa. Yinin liikehdintää kuvataan myös ns. keskipakoiseksi, mikä tarkoittaa sitä että Yin-energia pakottaa liikkeen keskustasta ulospäin. 
Seuraavat asiat, muodot ja symbolit lisäävät kotisi Yin -energiaa:


 • pyöreät muodot
 • pyöristetyt, koristeelliset huonekalut
 • puiset kalusteet
 • mattapinnat
 • pehmeät tekstiilit ja pinnat
 • viileät ja rauhalliset värit
 • musta ja muut tummat värit 
 • alakerta
 • viileys
 • matala tila
 • vaakasuorat muodot
 • maa
 • vesi
 • hiljaisuus
 • passiivisuus
 • uuden kuun aika
 • runsaat, poimutetut verhot
 • kukkakuvioiset tekstiilit
 • nurkkaus, jossa ei ole ovia tai ikkunoita


#Fengshuiblogihaaste


Blogikirjoitus liittyy haasteeseen, jossa kolme bloggaavaa fengshuikonsulttia haastoivat toisensa kirjoittamaan samasta fengshuihin liittyvästä aiheesta. Marraskuun aiheena on yin.

Lue myös muiden fengshuibloggaajien kirjoitukset aiheesta:

Kerrottu syklaami ja jin aika, Sarin puutarhat -blogi/Sari Weckström
Yin ja yang, toisiinsa taotut, My fengshui life -blogi/Virpi KarjalainenHalauksin,

RiikkaKommentit